Hızlı Yedek Alma ve Aktarma Rehberi
Linux üzerinde SSH aracılığıyla yedek alma işlemleri cPanel'de çeşitli durumlarda gerekebilir. Daha hızlı yedek almayı sağlayan "/scripts/pkgacct" yazılımını kullanarak nasıl yedek alınacağını ve bu yedekleri nasıl başka bir sunucuya aktarabileceğimizi "/scripts/restorepkg" yazılımını kullanarak anlatacağım.
Normal bir web sitesi için yedek almak için aşağıdaki adımları takip etmemiz gerekiyor:
Örneğin, "uzmanhosting.net.tr" sitesinin kullanıcı adı "uzman" olsun.
Yedek almak için:
"/scripts/pkgacct uzman"
Bu komutu yazmak yeterlidir. Sistem, "uzman" kullanıcısına ait hesabı hemen yedeklemeye başlayacak ve yedek dosyasını sıkıştırılmış bir "tar.gz" formatında "/home" dizinine kaydedecektir. Dosya adı "/home" dizininde "cpmove-uzman.tar.gz" olarak adlandırılacaktır.
Yedek dosyasını başka bir sunucuya RSYNC veya SCP yöntemi ile taşıyarak ve yine "/home" dizinine yerleştirerek "/scripts/restorepkg" programını kullanarak geri yükleme işlemi yapabiliriz.
İkinci sunucuda geri yükleme işlemi için "/home" dizinine taşıdığımız "cpmove-uzman.tar.gz" dosyasını şu şekilde geri yükleyebiliriz:
"/scripts/restorepkg uzman"
Yukarıdaki komutu ikinci sunucuda çalıştırdığımızda belirli dizinlerde ("/home", "/root" vb.) "uzman" isimli bir yedek aranacak ve bulunduğunda geri yükleme işlemi başlayacaktır.
Bu iki yazılım sayesinde daha hızlı yedekleme ve geri yükleme işlemleri yapabilirsiniz. Şimdi, tüm sunucuyu aynı yöntemle yedekleyerek başka bir sunucuya taşımayı ve geri yükleme işlemini nasıl yapabileceğimizi anlatacağım.
Bunun için "for" döngüsünden faydalanacağız.
Tüm sunucuyu "/scripts/pkgacct" yazılımı ile yedeklemek için aşağıdaki komutu kullanabiliriz.
"for b in $(ls /var/cpanel/users); do /scripts/pkgacct $b; done"
Bu komut tüm kullanıcıları yedeklemeye başlayacak ve kullanıcıları "/var/cpanel/users" bölümünden toplayarak yedeklemeyi "/home" dizinine "cpmove-USER.tar.gz" formatında yapacaktır.
Tüm yedekleme işlemi bittiğinde, SCP yöntemiyle siteleri taşıyacağım. Örnek IP adresi "10.0.0.3" olsun.
"cd /home
scp cpmove-* root@10.0.0.3:/home"
Eğer taşınacak sunucunun IP adresi 10.0.0.3 ve SSH portu 22'den farklıysa, örneğin 9980 ise, aşağıdaki komutu kullanmalısınız:
"cd /home
scp -P9980 cpmove-* root@10.0.0.3:/home"
Sonrasında, ikinci sunucuya tüm yedekler aktarılacak. Yedek aktarımı bittikten sonra, geri yükleme işlemi için "/scripts/restorepkg" yazılımını kullanarak tüm yedekleri geri yükleyebiliriz. Bu işlemi "for" döngüsü kullanarak yapabiliriz:
"cd /home
for r in $(ls | grep tar.gz | cut -d- -f2 | cut -d. -f1); do /scripts/restorepkg $r; done"
Bu komut, "ls -la" çıktısı üzerinden "cpmove" ve "tar.gz" uzantılarını silerek sadece kullanıcıları bırakacak ve bunları sırayla "restorepkg" yazılımına parametre olarak gönderecektir. Böylece yeni sunucuya taşınan tüm yedekler beklemeden teker teker geri yüklenecektir.
Bu yedekleme işlemi, disk yapısı bozulmuş veya FSCK ile düzelmeyen sistemlerde oldukça faydalı olabilir. Ayrıca, normal sunucu taşıma işlemlerinizde diğer yöntemlere göre daha hızlı olduğundan zaman kazandırabilir.
Aradığınız Bilgiyi Bulamıyor musunuz?
Bilgi bankasını detaylı olarak incelediniz, fakat ihtiyacınız olan bilgiyi bulamıyorsanız,
Bir Destek Talebi Oluşturun.
Bildiriminiz için Teşekkür Ederiz.
Bunun için üzgünüz :( Daha iyisi için çalışacağız.
Daha önce oylama yaptınız.
(40 defa görüntülendi. / 0 kişi faydalı buldu.)